2011. április 11., hétfő

Az első Aquamarinom

Aquamarin


Görög eredetű szó, jelentése a tenger szine, a legszebb databok tengerkékek. Ha nem ilyen szép követ találunk kis hevitéssel lehet a szinét manipulálni, a legtöbb kék aquamarin kezelt, ezt jobb esetben fel is tüntetik.

A mult hétvégén előkerült a fiókból 2db, még 2007 ben Münchenben a nagy börzén vásárolt aquamarin kristály, elvágtam őket, az egyik tiszta darabot ragasztottam fel csiszolásra.


A művelet a hagyományos, annyi kitérővel, hogy  a pavilon kialakitásához a 320-as gyémánt lapot is használatba vettem, mivel sok volt  a fölösleg, nem volt előre leformázva mint az előző kvarcok amiket igy sikerült vásárolni.

A pavilon megkapta a fő és rundisz fazettákat, a 320-as lap után 1200-as acél lap, majd az 1200-as Nu Bond lap és cerium oxid polirozáshoz. Az aquamarin is 7-es keménységű, viszont a fénytörési mutatója magasabb mint a kvarcoké, a csiszolásánál a kritikus szögre kell figyelni de a  kvarchoz méretezett csiszolási szögek használhatók hozzá.A poliruzás gyorsan ment, a fehér cerium oxid nagyon gyorsan fényez és tükör fényes felületet hagy maga után.Átragasztás után a korona következett, itt már a 600-as lapot használtam nagyoláshoz, nem kelett annyi anyagot lecsiszolni, az utómunkálat is könyebb a 600-as lap után, nem hagy olyan mély karcokat.


A corona is megkapta a fazettákat, gyorsan meg lehetett csiszolni a pici lapokt, maga a kő sem volt vagy, a kész darab egy 5mm-es hatszög lett.


Mikor elkészült a kő és kivettema  tisztitó léből , megtörölgettem, utánna láttam, hogy mekkora külömbség van egy kvarc és egy aquamarin között,  a fénytörési mutatója ugyan nem sokkal nagyobb, 1,56  a kvarcé 1,54  de már ez a kis külömbség is szembetűnő.
Sajnos a képek nem adják vissza amit élőben látok a kőben, eddig több ezer achátot és jópár ásványt lefotóztam , de  a drágakőfotózás az egyik legnehezebb dolog. Figyelni kell a lapok becsillanására, a fényvisszaverődés látthatóságára, a lapok, élek tisztaságára, makro fotózásnál ahol néha csak egy cemtiméterre van a lencse a kőtől minden kis szennyeződés, újlenyomat meglátszika  felületeken. Ki kell kisérletezni a kellő megvilágitást is a jó eredmény eléréséhez.


1 megjegyzés:

  1. Kedves Hungarianachat!

    Segíts kérlek milyen ragasztóval lehet a rúdhoz ragasztani a csiszolni kívánt követ és hol tudok beszerezni csiszolóport? Előre is köszönöm a segítséget

    VálaszTörlés