2010. október 15., péntek

Síkcsiszolás--- Flat stones

Az első időkben csak sík lapokat csiszoltam az ásványokra, leginkább Magyarországon fellelhető achátokra.

A sík csiszolás egy viszonylag egyszerű munka ha az ember szépen el tudja vágni az ásványt ami azért nem mindig sikerül, pláne ha nincsenek professzionális eszközei.  Lássuk mi kell ehez: egy vizes vágógép ami egy gyémántszemcsés vágókorongot forgat nem túl nagy sebességgel, és ezt  vágó korongot mindig viz hűti. A viz nem csak a korongot védi hanem a csiszolatot is, az anyagok közti surlódás elég nagy hővel is jár, ha nem elég a viz a kő és a vágókorong is megég, tönkre megy.  Ha profi gépünk van akkor azon általában van egy kis befogó satu a kövek részére így az ilyen gépekkel elég szép vágási felületet tudunk csinálni.

Ha nincs ilyen gépünk marad a kézzel valő vágás, ebben az esetben mindkét kézzel megfogjuk a kiválasztott ásványt és igy nyomjuk a korongnak.  Ez a művelet nem életveszélyes, persze nem szabad másra koncentrálni közben, én 10 év alatt egy alkalommal sem vágtam el a kezem darabolás közben. Mindenképpen kell fülvédőt és védőszemüveget és pormaszkot használni és persze lehet használni gumikesztyűt is.

Vágás után (ami a legkönyebb és legizgalmasabb munka) jön a csiszolás. Ezt minden esetben több fokozatban csináljuk, első a nagyoló simitás csiszolószemcsével, gyémántszemcsés csiszolólapokkal vagy köszörűkorongokkal.

Második az előpolirozás, finomabb csiszolószemcsével és/vagy gyémántszemcsés korongokkal.

Végüla  polirozás. Ehez  polirport használunk amit vizzel keverve általában kemény filc larpa hurdunk fel és azon fényezük a felületet.


A műveletek száma lehet több, minden csiszolómás módszert használ, nálam az 5 lépcsős csiszolás vált be:

Vágás, 400-as csiszolópor vaslapon, 800-as csiszolópor kézzek, 800-as gumikötéső gyémánt szilolólap és a polirozás. Ezzela  módszerrel volt olyan hónap amikor 450db csiszolat készült el!


A vágáshoz és csiszoláshoz használt gépeimet mind  magam épitettem, nem hasonlitanak a gyári gépekhez de 10 év alatt  csak csapágyakat cseréltem bennük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése