2010. október 22., péntek

Marokkő készités

Sok ember szereti a marokköveket, van aki kézben morzsolgatja, van aki zsebben hordja , sokak kulcstartóján lóg  egy-egy felragasztott darab.

Hogy is készülnek ezek az apró szépen csiszolt de mégis formátlan kövek?

Két gazdaságos csiszolási módszert használunk,  egyik a forgó dob a másika  vibrációs dob.

Forggó dob:A gép használata egyszerű, a dobot le tudjuk venni a gépről amiben 2 párhuzamos tengely található, az egyik tengelyt kis villanymotor hajtja, ez  a tengely forgatja a dobot lassan körbe körbe.

A dob teteje leszerelhető egy csavar segitségével, igy a belsejébe könnyen bele tudjuk tenni a csiszolni való ásványokat. Kell bele vizet és csiszolóport is tennünk, a kövek nem fogják egymást lekoptatni belátható időn belül, errea célra kell a  csiszolópor.

Ha jó eredményt szeretnénk ezzel a  géppel elérni akkor mindenképp le kell formázni az ásványokat csiszolás előtt, e nélkül hónapokig mehet a  gép eredmény nélkül.

Ez a kis gép inkább ékszernek való kövek készitésére alkalmas, nagyobb méretű és nagy menyiségű követ nem tudunk benne késziteni. Ilyen célra  nagy dobokat használnak , egy egy ilyen nagy dob akár 50-100 kiló követ is be tud fogadni,  vegyes méretben, igy lehet gazdaságoasan üzemeltetni a gyártást.

A csiszolás során 3-5 különböző finomságú csiszolóport  kell használnunk , minnél finomabba  csiszolópor annál rövidebb ideig kell vele csiszolni.

A polirozás   viszont ugyancsak sok időt igényel.

A kis  , házi használatú gépből készül egy illetve 2 dobbal szerelt kivitel, ha sokat akarunk csiszolni akkor 4 dobbra van szükségünk, igy hetente kaponk kész darabokat.A második géptipus a vibrációs csiszoló:


Ez a  géptipus sokkal agreszivabban csiszol, a gép motorján lévő excentrikusan felszerelt  fémrúd által keltett vibráció rázza a köveket, amik ennek a  vibrációnak köszönhetően a dobban körbe forognak és a dob oldalvonala mentén is vándorolnak, közben egymáshoz verődve a csiszolópor segitségével koptatják egymást.

A dobba 3-5kg ásvány fér egyszere, ez alapjában véve 4x-5x több mint a forgó dobcsiszoló kapacitása.

Ehhez mérten csiszolóporból is több kell, ami hamarabb is kopik, mig a forgó dobban hetente cserélünk port ebben a gépben naponta kell, viszont ez a   gép nem igényli az előformázást, elég ha a törött darabokat beletesszük, vegyes méretben, a fél cm-estől a 3-4cm es méretig.

A csiszolás és polirozás általában 2 hetet vesz igénybe ( kvarc esetén), ezt azt jelenti, hogy egy géppel 2 hetente  3-4kg marokkövet tudunk késziteni.

2 megjegyzés: