2010. október 15., péntek

KICSIT MÁS.

Ha az ember már évek óta csiszol és egyre több tapasztalattal rendelkezik, egyre szebbek az elkészült csiszolatok és a gyüjtemény is már elég jelentős lassan minden csiszoló elgondolkozik, hogy lehetne ezzel egy kis bevételre is szert tenni, ha már kemény pénzeket áldozott a gépek, eszközök, nyersanyagok beszerzésére.

Manapság az interneten több olyan felületet találunk ahol értékesithetjük "termékeinket" és persze ne feledkezzünk meg az ásványbörzék nyüzsgő világáról sem.

Jómagam is lassan 8 éve járom az ország és Európa börzéit, mivel elég egyedi a magyarországi achátok szinvilága mindig sikerrel zárul egy-egy ilyen kis út, de mindig van valami amivel még sikeresebbé lehet tenni ezt a dolgot. Amig csak félbevágott és csiszolt achátokkat vittem el a börzére nem is volt gond,  kezdetben jól is fogytak a csiszolatok de ahogy a börzék világa is változik egyre több igény jelentkezik egyedi ékszerek után is. A köveimből készült cabochonok egyedisége nem volt kétséges, ezekből manapság sem csiszol más ilyen jellegű dolgokat, sokan megmaradnaka  dobcsiszolatoknál ami börze nyelven marokkövet takar, páran amorf medákolat készitenek.

Be ha már cabochon azt nem minden esetben elég csak kitenni az azstalra, nem mindenkinek van ideje és lehetősége és persze pénze sem, hogy keressen egy ötvöst aki sokszor a kő árának többszöröséért készit egy foglalatot, hogy az ékszer viselhető legyen.

A kulcsszó pedig a viselhető! 

A magyarországi vásárló nincs szerencsés helyzetben  ha az elészült kőhöz keres kész foglalatot, ez nehezen megoldható, részben azért mert nem nagyon gyártanak ilyesmit részben megt a magyar törvények nem teszik lehetővé a nemes anyagok mint az ezüst és arany magán célú árusítását.

Még ha egy cég gyártana is foglalatot azt hivatalos bevizsgálás és fémjelzés után tudná csak értékesiteni .

Az én esetemben szóba került az ezüstel való foglalás, amikor egy elkészült szabályos vagy amorf (freeform) csiszolathoz készitünk foglalatot. Ez elsőre bonyolult dolognak tünik de nem kivitelezhetetlen.

Léteznek olyan oktató kőnyvek amikből egy alap tudást meg tudunk szerezni és ha e mellé az interneten keresgélünk videók és irások után el tudjuk kezdeni  a munkát.


Mi kell hozzá?

Elsősorben ezüst drót és lap. Ezeket engedély nélkül tudunk vásárolni.

Szökségünk van pár fogóra a drótok megmunkálásához, sok esetben nem is kell forrasztással bajlódni, a drótozott ékszerek manapság elég divatosak.

Ha komolyabb foglalatokat akatunk késziteni amik óvják is az ásványt akkor mindenképp kell egy kis gázforrasztót vennünk, ezek nem tól drágák és 0.4-0.5mm es ezüst lapokat még lehet velük forasztani.Az a jó forrasztó amelyik 1100-1300 celziusz fokot tud produkálni, ilyet akár barkács boltban is tudunk venni, van ami külön gázpalackot igényel, van aminek a nyelében van egy kis tartály és ezt tudjuk feltölteni, én mindkettőt használom, a kicsi a  finomabb munkákhoz a nagyobb a nagy foglalatokhoz, gyűrűk átalakitásához.

Ezen kivül  kis kalapács, reszelők, csiszoló papirok egy samot lap darab (ami a hőszigeteláshez kell)   és lombfűrész is legyen a kezünk ügyében.
Kelleni fog még egy csiszológép, ez hasonlit egy asztali köszörűhöz, annyi kivétellel, hogy a  tengelyek vége egy kúpos menetben végződik, ide tudunk feltenni csiszoló és polirozó fejeket.

Ezüst és más fémek keméyn forrasztásánál egy olyan forrasztó anyagot fasználunk aminek olvadáspontja alacsonyabb  a forrasztott anyagénál, az ezüsthöz is kell vennünk ugynevezett horrasztó ezüstöt amiből több féle van, a külömbség a benne lévő anyagok arányában van. Pl. ezüst 45% olvadás pont 650 fok.

A forrasztáshoz kell még egy folyató szer is ami oxidmenteiti a felületeket, igy az olvadék könnyen et tud terülni a lemezek vagy drótok között. Ez általában  Borax vizzel elkeverve.


Most hogy minden kellék együtt van lássuk a  műveletet.

Készitsük elő a  követ, tokos foglalatot készitünk mivel egy opált foglalunk be, amitől sok ékszerés ma sem tudja , hogy csak igy lehet foglalni, a tok annyit jelent, hogy a kő oldalán és alján is teljes felületen ezüst takarás van.
Legtöbb esetben sajnos csak beteszik az opált egy villás foglalatba ami megfelel minden kemyényebb fazettágott drágakőnek de az opál egy rideg és érzékeny ásvány, amikor a villákat rányomjáka  kőre az sokszor el is reped és használat közben észrevétlenül ki is esik.
Tehát tokos foglalatot készitünk amihez elősször a kő oldalához készitjük el a  keretet. Ennek magassága  a kő csiszolt ivének pereméhez igazodik, elősször vágjunk kicsit szélesebb lemezt amik később pontos méretre reszelünk.

A lemez vastagsága 0.3-0.4mm legyem, feltéve ha a kő nem nagyobb 3cm nél. 
A kis lemez csíkot egy kicsit lemegitsük át lángal, így könyebben formálható lesz. Lapos és gömbölyitő fogókkal formáljuk a lemezt a kő alakjára ugy , hogy a kő beleférjen a belsejébe és ne szoruljon benne.

Ez után össze kell forrasztani a lemez végét amit előzőleg már levágtunk és azt is a kőhöz idomitottunk.

A forrasztás művelete:


Tegyük a kis lemezt olyan pozicióba , hogy annak vágott , összeérő végei felfelé áljanak, igy az olvadék nem fog lefolyni róla. A pozicionáláshoz használhatunk egy kis fém csispeszt ami nem túl erős szoritású, ellenkező esetben összenyomja a lemezt melegités közben.

Másik módszer ha a kis keret belsejébe teszünk egy rudat amit lesúlyozunk.  Viszont vigyázzunk! Minden idegen anyag rengeteg hőt von el az ezüsttől ami így nehezen melegszik fel annyira, hogy a forrasztó ezüst egybe olvadjon vele.

Én kis fém csipeszt használok. Ha a poziciót beállitottuk tegyünk egy kis borax oldatot ecsettel a lemez végeinek találkozására, úgy, hogy az mindkét oldalra is jusson, igy az olvadék erre is el fog terülni.

A forrasztó ezüstünk vagy lemez vagy vékony rúd formájában van, mindkettőből vágjunk apró darabokat, ezek  0.5-1mm körüli méretűek

Ezekből tegyünk egy darabot a boraxozott részre és kezdjük el melegiteni a keretnek ezt a részét, a lángot körbe körbe mozgatva, úgy, hogy a keret oldalát is érje.  Amint a fél kellően átmelegszik a forrasz anyag kis gömbé olvad majd hirtelen elterül eggyesitve a két részt. Ha kevés az anyag és nem takarja el a vágott felületet tegyünk még rá egy másik kis forraszanyagot is és olvasszuk azt is rá.

Ha a művelet sikeres akkor egy kis dombocska lesz a vágás helyén amit később egyenletesre fogunk reszelni.

Ez után jön a  foglalat alja amit ugyanabból a lemezből vágunk ki, sablonnak használjuk az elkészült keretet amit a  forrasztás után a kő hormájához újból beállitottunk, a lejobb megoldáha ha a követ a keretbe tesszük, ujraállitjuk és a keretet igy tesszük a  nyers lemezre amit egy vékony és hegyes tűvel körberajzolunk.

Ez után kivágjuk a rajzolt formát, érdemes egy fél miliméterrel nagyobbra vágni mint a vonal, ez segit majd a forrasztásnál.

Miután megvan a foglalat alja tegyük azt a samot lapra, reszeljük egyenesre a keret alját amit utánna kenjünk be borax oldattal és így tegyük rá a foglalat aljára.  Amennyiben sikerül úgy bekeni a keretet, hogy annak csak az éle legyen boraxos akkor a forrasz nem fog felfutni az oldalára, ez az elején nekem rendszeresen gondot okozott, a kő nehezen vagy nem is fért bele a foglalatba a benne lévő fölösleges ezüsttől.

Ha minden rendben ment akkor tegyünk a talp és a keret külső oldalára egy kis forrasztó ezüstöt és kezdjük el melegitenia  foglalatot, ezt is körbe körbe a keret mentén. A művelet kicsit több hőt igényel, fel  kell melegednie a samot lapnak is, hogy ne vesszen el annyi hő. Ha a foglalat nem túl kicsi én használok hozzá egy kis drót álványt, ami a levegőben tartja a foglalatot, így nem veszitek sok hőt.  A forrsztás ugyanúgy megy végbe mint a keretnél, elősször a forrasz olvad meg és utánna a keret mentén körbefut a talpon.

Ezután ha lehült a foglalat ( tegyük vizbe) elkezdhetjük körbereszelni a foglalatot, ehhez a nagyoláshoz használjunk nagyobb reszelőt a finom munkához pedig lapos tűreszelőt.

Amennyiben jól dolgoztunk a reszelés után nem fogunk látni külömbéset és hézagokat  a keret  és a talp között.
Próbáljuk bele a  követ, ha stimmel akkor már csak egy akasztó karikát kell felforrasztani a keretre, a pozicióját ugy határozzuk megy ahogy a követ szeretnénk a munka után látni.

A karikát egyszerűen meg tudjuk hajlitani  drótból, egyszerüen tekerjünk fel pár menetet a reszelő nyelére vagy egy másik vékony rúdra, keressünk olyan méreteket amilyen karikát szeretnénk használni, ez 2, 3, 4, 5mm lehet.

Ha feltekertünk néhány menetnyit a drótból vágjuk el a  drótot , a kapott eredmény egy kis rugóhoz fog hasonlitani.  A karikákat eddől fogjuk levágni, ezt tehetjük csipőfogóval de jobb ha a lomb fűrésszel egy egyenes mentén a kis rugót végigvágjuk.

Igy ahány menetet feltekertünk annyi karikát kapunk majd.

A karikát tegyük a foglalat mellé, boraxozzuk be azt a részt ahova forrasztani szeretnénk, a karikánál érdemes a vágott részt tenni a foglalathoz, így később nem kell azt külön összeforrasztani.

A találkozáshoz tegyünk egy kis forrsztóezüstöt és óvatosan melegitsük. ne lepődjünk meg  ha a karikánk elég mire a foglalat megmelegszik vagy felfekszik a keret oldalára, ez a művelet sok gyakorlatot igényel.
Ahogy mindenek elkészülünk mégegyszer reszeljük körbe a foglalatot, figyelemmel a karika körüli forrasztásokat is, ezt próbáljuk úgy megoldani, hogy a legesztétikusabb legyen.

Ezután következik a csiszolás és a polirozás. A csiszoláshoz 800-as vagy 1000-es finomságú vizes csiszolópapirt használjunk, amiből csíkoat vágunk, végtelenitünk és igy felrakjuk  a csiszológépre.   Én ehhez  egy kis szivacs korongot használok, ami kellően kemény, hogy ne szakadjon szét de elbirja a fordulatszámot.

Óvatosan csiszoljuk körbe a foglalatot, el kell tüntetni minden reszelőnyomot, egyenetlen felületel... Általában a 0.4mm es lemez ezt még elbirja.

Ha megvagyunka  csiszológép másik oldalára feltett filc korongra tegyünk polirozó waxot amit ötvös boltban tudunk venni és polirozzuk fényesra a foglalatot. Legyünk óvatosak, a foglalat akár 100 fokosra is fel tud melegedni!!

Utánna mossuk le a foglalatot fogkefével és szappannal, a szappan leoldja a polirwax maradványait, száradás után a foglalat tükör fényes lesz.

Ezután már csak bele kell ragasztani a követ, én erre a célra kétkomponensű myűgyantát használok,a pillanatragasztó nem megfelelő. Ha nem akarujk ragasztót használni, a foglalat élét rá tudjuk finoman hajlitani a kőre, ezt inkább keményebb köveknél használjuk mint  a kvarcok.

A foglalat élének kicsit nagyobbnak kell lennie mint a kő oldala, így azt rá lehet nyomkodni a kő ívére egy tompa fém rúddal. Elképzelhető, hogy ehhez kicsit el kell vékonyitani a foglalat élének felső részét, így az könyebben rásimul majd  a kőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése