2010. október 15., péntek

GÖMB CSISZOLÁS

Egy újabb érdekes dolog, nem a megszokott síkok, egy szabályos gömb!

Az ásványbörzéken szinte minden második árusnál látunk gömböket, golyókat, ez két kölönböző dolog, a gömb egy szabályos test míg a golyó  nem szabályos, felülete hullámos is lehet.

Én gömböt csiszolok, az eljárás nem is enged meg mást. Sok országban ahol a gépek munkáját még emberek végzik készülnek a golyók, Pl. Marokkóban lehet ilyet látni a márvány bányák környékén ahol szinte minden mértani formát kézzel készitenek.

Kis országunkban néhányan vagyunk csak akik belevágtak ebbe a csiszolási formába, úgy ahogy a többi csizolási formához, ehhez is speciális dolgokra van szükségünk.

Mik is ezek?   Vágógép amin egy vastagabb korong van, én 230mm átm. és 2,2mm vastag korongot használok erre a célra, a korongnak sokszor 10cm.nél nagyobb követ is el kell vágnia, itt nem jó ha a korong elhajlik.  A vágó gépen kell lennie egy vezető sínnek ami segit párhuzamos  oldalakat vágni, ez a  gömb csiszolás egyik titka, a pontos vágás.

 Meg kell határozni, hogy mekkora méretű gönböt szeretnénk csiszolni, ahhoz kell méretezni a  csiszoló szerszámokat. Ezek a  szerszámok hengeres testek amik kölömböző méretűek, egy-egy gömb mérethez 3-6 ilyen szerszám kell. Kell hozájuk egy olan csiszoló gép aminek a  tengelye függőlegesen áll, erre tesszük fel  a  csiszoló szerszámokat "csészéket".

Szükségünk van Silicium Carbid csiszolóporokra, 3-4 különböző  finomság a minimum és kell polirozó por is.

Vágás:

Elősször válasszuk ki a megfelelő nyersanyagot, ennek a  mérete akár többszöröse is lehet a  kész gömbnek, sok a hulladék a vágás után de ha ékszereket is csiszolunk akkor erre a célra félre tudjuk tenni a leeső darabokat.

Én 4cm átm. gömbök csiszolására rendezkedtem be, ehhez nem kell nagy nyersanyag és csiszolni is egyszerűbb.

                                                                                                                                                                                   Szóval egy 4cm-es gömbhöz egy 4,2cm-es kockára van szükségünk.Vágjunk egy kezdő lapot a nyers darabból, úgy, hogy a lappal párhuzamosan a kő másik felén még legyen  elég anyag.

Ezután a lappal párhuzamos vágás következik aztuán a többi lap vágása, figyelve, hogy  a lapok párhuzamosak és 90 fokban legyelen egymáshoz képest, így egy szabályos kockát kapunk .


Ezek után le kell vágni a kocka minden sarkát, ez a  művelet nehéz, itt lehet elrontani a  vágást, ha nem lesznek egyformák a  levágott részek akkor a csiszolás sok időt fog igénybe venni és a gömb kisebb lesz.

Az eredmény a vágás után:
                                                                                              
Én ezután lecsiszolom a kiálló kis sarkokat, ez gyorsan megy, 80-as gyémánt csiszoló korongot használok hozzá.

Elkészültünk a durva munkával, most következika  gömdforma kialakitása.
Ezt kétféle módon tehetjük meg:


Acél csiszoló fejet használunk csiszolóporral, ebben az esetben a forma kialakitása 2-3 órát is eltarthat!
                                     
                                                            A  másik lehetőség ha gyémánt koronafúróval dolgozunk, így a forma kialakitása csak 20 percig tart!

A csiszolás menete a következő:

  A fejet a gépre tesszük, bekapcsoljuk, a fordulatszám 600 körül legyen percenként. A nyers gömböt vizbe (és ha kell csiszolóporba)  mártjuk és óvatosan a forgó csészéhez nyomjuk, közben körbeforgatjuk a peremén. Ez elsőre nem hangzik jól, és amig a kő sarkos addig nem is könnyű feladat, a csészék éle elkezdi lecsiszolnia  kiálló részeket, amig ezek el nem kopnak addig  a kő nehezen forgatható, néha ki is ugrik a  kezünkől.

Nálam is voltak ilyen esetek de minden baleset nélkül haladt a munka tovább.

Ha csiszolóporral csiszolunk akkor 4-5 különböző méretű csészét kell használnunk, minnél finomabb port használunk majd annál kisebb csészéket teszünk a gépre.  Ha a koronafúrókkal dolgozunk 2db hasonló átmérőjű  de két különböző finomságú kell. 

Mindkét megoldás célravezető, a végeredmény ugyanaz, egy sima, lapoktól mentes de még karcos gömb.

A finomitás a porokkal történik, 400-800-1000-se porok kellenek hozzá.

Én épitettem egy kis gépet a finom csiszoláshot, ezen a  gépen 2db egyforma méretű acél csésze van, ezek egymáshoz képest szögben álnak és ellenkező irányba forognak. Ez a  gép segit a csiszolás egy fázisában, 400-as port használok vele, amig a következő gömböt formázom addig lefinomitja az előzőt.

Ilyen gép kapható a nemzetközi piacon, ezek lehetnek 2-3-4 fejjel szerelve és kapható hozzá gyémánt szemcsés csésze is, ilyenekben készülnek a nagy átmérőjű gömbök. Áruk 2-3000 dollár is lehet!

Amikor végeztünk a finomitó munkával következik a polirozás amihez filcel bélelt csészéket használok.Ezek a csészék akkor a méretűek, hogy a gömb belefér, egyik a gépen forog a másik a kezemben van egy fa nyél segitségével.  A csészékbe ecsettel vizzel kevert polírpor kerül aztán bele a gömb és foroghat a gép. A polirozás 10-20 perc alatt készül el, közben többször kell vizet és polir port is tenni  a csészékbe, a gömböt meg kell forgatni benne, hogy minden része egyenletesen fényesedjen.

A munka végén egy minden karctól mentes, tökéletes gömböt kapunk:

                        

Több fotó a gömbökről a  weblapomon található.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése