2010. október 15., péntek

Cabochon

Mi is a cabochon? A régi időkben India szerte csiszolták az ott talált zafirokat, ezek nagy része drágakő minőség volt de akkoriban még nem volt ismert a fazettázás, így a köveket ívesre csiszolták, kézzel hajtott korongokon. Többségük  a torlatokban talált kövekre hasonlitott de jól polirozottak voltak. Rengeteg ezüst ékszer készült ilyen kövekkel, ezeket a Maharadzsák vásárolták fel. Ebből a szabad kézzel formázott kövekből alakultak ki később az ovális, kör és szabad alakú (free form) csiszolási formák, ezek vékony lapokból készültek az egyik felük ívesre csiszolva a hátlap pedig sík volt. Igy a befoglalás is könyebb.

A mai techninkák már megengedik a professzionális cabochon készitést, sok cég gyárt speciális korongokat erre a célre ezek homorú élű gyémánt szerszámok. A csiszolók nagy része viszont 2-4cm széles 15cm átm. gyémánt szemcsés csiszolótárcsákat használnak, egy gépen 6 vagy 8db ilyen tárcsa kap helyet, a durva szemcséstől a polirozóig.

A kövek formázása a lap vágásával kezdődik de ha van lehetőségünk tudunk ilyen lapokat vásárolni. Ez után egy ovális vagy kör sablont használunk, ez lehet aluminium vagy műanyag lap, általában a szabványos ováliis és kör méreteket találjuk rajtuk, ez azért fontos mert vásárolhatunk erre a szabványra készült foglalatokat, így csak be kell tennia követ a foglalatba és használható az ékszer.
1. photo
2. photo
A lapra grafit ceruzával vagy egy kihegyezett aluminium rúddal megrajzoljuk a kivánt formát a kőre és egy vékony vágólappal kivágjuk a durva alakot. Ezután felragasztjuk a lapot egy fa vagy fém pálcára. Én fa pálcát használok, ez  8-12mm átm. és 10cm hosszú. A ragasztó lehet gyári "wax" amit lágn fölött melegitünk, ekkor megpuhul és jók is ragad, a kű mindenképp legyen száraz és tiszta,  ha a wax kihül keményen tartja a köveket. A célra megfele a fa ragasztó is, ezt bármelyik barkács áruházban meg tudjuk venni, igaz lasabban ragad, egy nap kell a fix kötésige de utánna  jól működik. A wax leoldása lángal történik, a faragasztóé egy pohár vizben.

                                                                                                                                  3. photo

Következő lépés a kő csiszolása, elősször az oválist csiszoljuk körbe, ellenőrizve  améretet és formát, ere is jó a sablonunk. Ha ez kész van akkor elkezdjük az ív csiszolását. Ez sok gyakorlatot és jó szerszámokat igényel.

Én erre a célra egy 80-as szemcsenagyaságú Diamond Pacific gyártmányú gyémánttárcsát használok.

Elősször a kő sarkát csiszolom le 45 fokos szögben körben és csak ezután kezdem az ív kiképzését. Ha a durva csiszolás megvan és az ív nagyjából kész van korongot váltok, ez ugyancsak Diamond Pacific de a gyémánt szemcsék gumi ágyban vannak és a csiszoló szalag szivacsra van felragasztva, Ez azért jó mert ha belenyomjuk a csiszolatot a csivacsba az felveszi a kő formáját és ez adja meg a tökéletes íveket. A kezdő korong finomsága 220, utánna 600 és 1200 következik. Én ezek után filc korongal polirozom tökéletesre  a  felületet.
                                                       4. photo

1 megjegyzés:

  1. kérem segítsen, hol tudok ilyen hőre lágyuló waxot venni?
    köszönöm Sipos Gabi
    tel: 20 9 887 308
    info@shlens.hu

    VálaszTörlés